Medaliony z polędwiczki wieprzowej bastowane masłem z kurkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Jurek Sobieniak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 100 g mąki krupczatki
- 100 g masła
- 200 g kurek
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki kaparów
- 1 cytryna
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Polędwiczki kroimy w plastry, solimy i pieprzymy, delikatnie rozklepujemy ręką i panierujemy w mące krupczatce. Rozgrzewamy patelnię i skrapiamy olejem rzepakowym. Układamy plastry polędwiczki, następnie posypujemy całość cebulą pokrojoną w grubą kostkę i kaparami. Smażymy nie ruszając po 2 min z każdej strony.
Medaliony przekładamy na talerz. Do zrumienionej cebuli dodajemy kurki i smażymy kolejne 2 min., następnie dodajemy masło, posiekany czosnek i mieszając dusimy wszystko 2-3 min. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Gotowe medaliony polewamy sosem i wykładamy kurki, podajemy z białym winem i bagietką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wieprzowiny
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W