Medaliony z polędwiczki wieprzowej bastowane masłem z kurkami

Medaliony z polędwiczki wieprzowej bastowane masłem z kurkami
Oceń przepis:
113 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Jurek Sobieniak

Seria kulinarna:
m jak mięso (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 100 g mąki krupczatki
  • 100 g masła
  • 200 g kurek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 cytryna
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Polędwiczki kroimy w plastry, solimy i pieprzymy, delikatnie rozklepujemy ręką i panierujemy w mące krupczatce. Rozgrzewamy patelnię i skrapiamy olejem rzepakowym. Układamy plastry polędwiczki, następnie posypujemy całość cebulą pokrojoną w grubą kostkę i kaparami. Smażymy nie ruszając po 2 min z każdej strony.

Medaliony przekładamy na talerz. Do zrumienionej cebuli dodajemy kurki i smażymy kolejne 2 min., następnie dodajemy masło, posiekany czosnek i mieszając dusimy wszystko 2-3 min. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Gotowe medaliony polewamy sosem i wykładamy kurki, podajemy z białym winem i bagietką.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA