Trufle czekoladowo-marcepanowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka ciemnego rumu lub innego alkoholu (whisky, likier czekoladowy, amaretto)
- 200 g twarogu
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 150 ml kremówki
- 2 łyżki miodu
- kakao do obtoczenia
- 100 g migdałów
- 100 g cukru pudru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Migdały zalewamy wodą, wstawiamy w rondelku na gaz i któtko podgrzewamy. Następnie obieramy ze skórek i przekładamy do malaksera. Dodajemy cukier puder i miksujemy. W razie potrzeby dodajemy kropla po kropli ciepłej wody, powinniśmy otrzymać gęstą, zwartą, plastyczną masę.
Zagniatamy w kulkę, zawijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.
Twaróg miksujemy z rumem i miodem.
Śmietankę przelewamy do rondelka, podgrzewamy, wyłączamy gaz i do gorącej śmietanki wsypujemy startą na tarce czekoladę.
Odstawiamy na minutę i dokładnie ucieramy rózgą, aż powstanie nam lśniąca, gładka masa czekoladowa.
Ser przekładamy do misy miksera, ucieramy i powoli wlewamy ciepłą, rozpuszczoną czekoladę oraz pastę z wanilii. Masę przekładamy do miseczki, okrywamy folią spożywczą i chłodzimy min. 4h w lodówce.
Następnie z masy marcepanowej formujemy kuleczkę wielkości dużego groszku, obtaczamy ją w masie czekoladowej i obtaczamy w kakao. Czynności wykonujemy dość szybko, żeby masa zbytnio nie nagrzała się od naszych dłoni, będzie wtedy za luźna.
Gotowe trufelki przechowujemy szczelnie okryte w lodówce.
Zagniatamy w kulkę, zawijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.
Twaróg miksujemy z rumem i miodem.
Śmietankę przelewamy do rondelka, podgrzewamy, wyłączamy gaz i do gorącej śmietanki wsypujemy startą na tarce czekoladę.
Odstawiamy na minutę i dokładnie ucieramy rózgą, aż powstanie nam lśniąca, gładka masa czekoladowa.
Ser przekładamy do misy miksera, ucieramy i powoli wlewamy ciepłą, rozpuszczoną czekoladę oraz pastę z wanilii. Masę przekładamy do miseczki, okrywamy folią spożywczą i chłodzimy min. 4h w lodówce.
Następnie z masy marcepanowej formujemy kuleczkę wielkości dużego groszku, obtaczamy ją w masie czekoladowej i obtaczamy w kakao. Czynności wykonujemy dość szybko, żeby masa zbytnio nie nagrzała się od naszych dłoni, będzie wtedy za luźna.
Gotowe trufelki przechowujemy szczelnie okryte w lodówce.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W