Sos pomidorowy

Sos pomidorowy
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Spiżarnia Maryli (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty

Składniki:

  • 2,5 kg gruntowych mięsistych słodkich pomidorów
  • pęczek bazylii
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • sól i cukier do smaku
  • szklanka oliwy z oliwek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Sparzyć pomidory, obrać je ze skórki. Pokroić na ćwiartki. Obrać i pokroić czosnek i cebulę. W rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać pomidory i gotować na małym ogniu bez przykrycia, aż odparuje nadmiar wody. Rozgnieść wszystko praską do ziemniaków. Pod koniec gotowania dodać posiekaną bazylię i oregano. Doprawić solą i cukrem. Do wypieczonych w piekarniku słoików wlać sos i zakręcić słoiki wygotowanymi pokrywkami. Garnek z wodą wyłożyć ściereczką, włożyć słoiki z sosem, zalać wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzować około 20 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA