Sos pomidorowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Maryla Musidłowska
- Seria kulinarna:
- Spiżarnia Maryli (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
Składniki:
- 2,5 kg gruntowych mięsistych słodkich pomidorów
- pęczek bazylii
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- kilka gałązek świeżego oregano
- sól i cukier do smaku
- szklanka oliwy z oliwek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Sparzyć pomidory, obrać je ze skórki. Pokroić na ćwiartki. Obrać i pokroić czosnek i cebulę. W rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać pomidory i gotować na małym ogniu bez przykrycia, aż odparuje nadmiar wody. Rozgnieść wszystko praską do ziemniaków. Pod koniec gotowania dodać posiekaną bazylię i oregano. Doprawić solą i cukrem. Do wypieczonych w piekarniku słoików wlać sos i zakręcić słoiki wygotowanymi pokrywkami. Garnek z wodą wyłożyć ściereczką, włożyć słoiki z sosem, zalać wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzować około 20 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W