Zielona pasta z bobu podana z bagietką i warzywami
Oceń przepis:
Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, śniadanie (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pasty do chleba
Składniki:
- 500 g bobu (świeżego lub mrożonego)
- łyżka tahini
- 2 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- kilka łyżek oliwy
- cytryna
- szczypta płatków chili
- kostka lodu
- sól
- pieprz
- odrobina cukru
- liść laurowy
Do podania:
- świeża bagietka
- marchewki
- seler
- papryka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Bób wrzucamy do wrzątku z odrobiną cukru i soli oraz z liściem laurowym i gotujemy 4-5 minut. Następnie odcedzamy i wrzucamy do wody z lodem, aby zahartować bób i zachować jego zielony kolor. Bób obieramy z łusek.
Wyłuskany bób wrzucamy do blendera, dodajemy tahini, sok i zest z cytryny, sól i pieprz, starty czosnek i chili. Uruchamiamy blender i dolewamy etapowo oliwę. Pod koniec blendowania wrzucamy kostkę lodu, dzięki temu pasta stanie się puszysta i aksamitnie gładka.
Marchewkę obieramy i kroimy w duże słupki. Seler podobnie. Paprykę kroimy w paski. Warzywa układamy obok talerza z pastą z bobu. Gotową pastę możemy udekorować posiekanym koperkiem lub ulubionymi ziołami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W