Zielona pasta z bobu podana z bagietką i warzywami

Zielona pasta z bobu podana z bagietką i warzywami
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pasty do chleba

Składniki:

  • 500 g bobu (świeżego lub mrożonego)
  • łyżka tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • kilka łyżek oliwy
  • cytryna
  • szczypta płatków chili
  • kostka lodu
  • sól
  • pieprz
  • odrobina cukru
  • liść laurowy
Do podania:
  • świeża bagietka
  • marchewki
  • seler
  • papryka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Bób wrzucamy do wrzątku z odrobiną cukru i soli oraz z liściem laurowym i gotujemy 4-5 minut. Następnie odcedzamy i wrzucamy do wody z lodem, aby zahartować bób i zachować jego zielony kolor. Bób obieramy z łusek.

Wyłuskany bób wrzucamy do blendera, dodajemy tahini, sok i zest z cytryny, sól i pieprz, starty czosnek i chili. Uruchamiamy blender i dolewamy etapowo oliwę. Pod koniec blendowania wrzucamy kostkę lodu, dzięki temu pasta stanie się puszysta i aksamitnie gładka.

Marchewkę obieramy i kroimy w duże słupki. Seler podobnie. Paprykę kroimy w paski. Warzywa układamy obok talerza z pastą z bobu. Gotową pastę możemy udekorować posiekanym koperkiem lub ulubionymi ziołami. 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA