Filety z ryby w chrupiącej otoczce z chorizo
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia argentyńska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- sok z ½ limonki
- 4 filety z ryby o zwartym
- białym mięsie
- np. z dorsza
- 150 g lekko czerstwego chleba
- pokrojonego w kostkę
- bez skórki
- 250 g chorizo lub dowolnej
- aromatycznej
- dobrze wędzonej kiełbasy (należy z niej zdjąć skórkę i drobno pokroić kiełbasę)
- 2 ząbki czosnku
- pokrojone na cienkie plasterki
- skórka z jednej limonki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki tartego parmezanu
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 50 g masła
- ćwiartki limonki
- do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Filety polać sokiem z limonki i odstawić na pół godziny. Pokrojony chleb ułożyć na blasze. Na wierzchu położyć pokrojone chorizo. Piec przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po ostygnięciu przełożyć do blendera, zmiksować na drobne kawałeczki. Dodać czosnek, skórkę z limonki, natkę, parmezan i pieprz. Zmiksować jeszcze raz. Na blaszce ułożyć filety skórą do dołu. Posmarować warstwą pasty z chorizo i chleba, grubości około 0.5 cm. Posypać kawałeczkami masła. Zakryć blaszkę szczelnie folią aluminiową i zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut. Podawać z frytkami lub młodymi ziemniakami i sałatą z rukoli, udekorowane cząstkami limonki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W