Pstrąg faszerowany cytryną z kuskusem cytrynowym i ze szpinakiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 5 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- 2 pstrągi patroszone
- 2 cytryny
- 6-8 plastrów boczku
- 2-3 gałązki rozmarynu
- sól
- pieprz młotkowany
- 3 łyżki orzeszków pistacjowych
- Kuskus:
- 1 szklanka kuskusu (np. razowego)
- sok i skórka z 1 cytryny
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka marynowanego pieprzu
- 500 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka koperku
- ½ czerwonej papryki
- 1 łyżka oliwy
- 1 czubata łyżka masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pstrągi myjemy, czyścimy, nacieramy solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz.
Cytryny kroimy w ćwiartki i część wkładamy do ryby, a z reszty wyciskamy sok i skrapiamy pstrąga.
Gałązkę rozmarynu układamy na rybie i ściśle owijamy ją plastrami boczku.
Pstrągi układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 minut.
W tym czasie kuskus zalewamy wrzątkiem. Koperek kroimy bardzo drobno, podobnie paprykę.
Szpinak podduszamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy odrobiną soku z cytryny.
Gotowy kuskus mieszamy z podduszonym szpinakiem, sokiem i skórką z cytryny, koperkiem i drobno poszatkowaną papryką. Mieszamy i układamy na talerzu obok upieczonej ryby.
Cytryny kroimy w ćwiartki i część wkładamy do ryby, a z reszty wyciskamy sok i skrapiamy pstrąga.
Gałązkę rozmarynu układamy na rybie i ściśle owijamy ją plastrami boczku.
Pstrągi układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 minut.
W tym czasie kuskus zalewamy wrzątkiem. Koperek kroimy bardzo drobno, podobnie paprykę.
Szpinak podduszamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy odrobiną soku z cytryny.
Gotowy kuskus mieszamy z podduszonym szpinakiem, sokiem i skórką z cytryny, koperkiem i drobno poszatkowaną papryką. Mieszamy i układamy na talerzu obok upieczonej ryby.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W