Pstrąg faszerowany cytryną z kuskusem cytrynowym i ze szpinakiem

Pstrąg faszerowany cytryną z kuskusem cytrynowym i ze szpinakiem
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

  • 2 pstrągi patroszone
  • 2 cytryny
  • 6-8 plastrów boczku
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • sól
  • pieprz młotkowany
  • 3 łyżki orzeszków pistacjowych
  • Kuskus:
  • 1 szklanka kuskusu (np. razowego)
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka marynowanego pieprzu
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka koperku
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 czubata łyżka masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pstrągi myjemy, czyścimy, nacieramy solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz.
Cytryny kroimy w ćwiartki i część wkładamy do ryby, a z reszty wyciskamy sok i skrapiamy pstrąga.
Gałązkę rozmarynu układamy na rybie i ściśle owijamy ją plastrami boczku.
Pstrągi układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 minut.
W tym czasie kuskus zalewamy wrzątkiem. Koperek kroimy bardzo drobno, podobnie paprykę.
Szpinak podduszamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy odrobiną soku z cytryny.
Gotowy kuskus mieszamy z podduszonym szpinakiem, sokiem i skórką z cytryny, koperkiem i drobno poszatkowaną papryką. Mieszamy i układamy na talerzu obok upieczonej ryby.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA