Kurczę w białym winie
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 6 nóg kurczaka przeciętych w stawach (lub duży kurczak pokrojony na 8 części)
- sól i pieprz
- po łyżce masła i oliwy lub 2 łyżki gęsiego smalcu
- 4 drobno pokrojone szalotki
- drobno pokrojony ząbek czosnku
- 2 łyżki koniaku
- miarka rieslinga
- 1/2 miarki bulionu
- 250 g grzybów pokrojonych na ćwiartki
- 1/2 miarki crème fraîche lub kwaśnej śmietany
- posiekana natka pietruszki lub estragon do przybrania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przyprawić kurczę solą i pieprzem. Rozgrzać tłuszcz na patelni i obsmażyć partiami kawałki kurczaka ze wszystkich stron. Wyłożyć obsmażone mięso na talerz, a na patelnię wrzucić na minutę szalotki i czosnek. Podlać koniakiem, żeby zdeglasować. Włożyć mięso z powrotem. Zalać je winem i bulionem, przykryć i smażyć, aż stanie się jędrne, przez ok. 20 min, raz przewrócić. Roztopić masło na patelni i zrumienić grzyby. Usmażonego kurczaka przełożyć na talerz i zakryć, żeby nie wystygł. Wygotować płyn do gęstości sosu. Wmieszać śmietanę i grzyby. Zanim sos wystygnie, skosztować i ew. skorygować ilość przypraw. Nałożyć go na kurczę i posypać natką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W