Kurczę w białym winie

Kurczę w białym winie
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 6 nóg kurczaka przeciętych w stawach (lub duży kurczak pokrojony na 8 części)
  • sól i pieprz
  • po łyżce masła i oliwy lub 2 łyżki gęsiego smalcu
  • 4 drobno pokrojone szalotki
  • drobno pokrojony ząbek czosnku
  • 2 łyżki koniaku
  • miarka rieslinga
  • 1/2 miarki bulionu
  • 250 g grzybów pokrojonych na ćwiartki
  • 1/2 miarki crème fraîche lub kwaśnej śmietany
  • posiekana natka pietruszki lub estragon do przybrania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przyprawić kurczę solą i pieprzem. Rozgrzać tłuszcz na patelni i obsmażyć partiami kawałki kurczaka ze wszystkich stron. Wyłożyć obsmażone mięso na talerz, a na patelnię wrzucić na minutę szalotki i czosnek. Podlać koniakiem, żeby zdeglasować. Włożyć mięso z powrotem. Zalać je winem i bulionem, przykryć i smażyć, aż stanie się jędrne, przez ok. 20 min, raz przewrócić. Roztopić masło na patelni i zrumienić grzyby. Usmażonego kurczaka przełożyć na talerz i zakryć, żeby nie wystygł. Wygotować płyn do gęstości sosu. Wmieszać śmietanę i grzyby. Zanim sos wystygnie, skosztować i ew. skorygować ilość przypraw. Nałożyć go na kurczę i posypać natką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA