Panna cotta z owocami i kruszonką
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 3 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- Panna cotta:
- 10 g żelatyny
- 420 g śmietany kremówki
- 80 g mleka
- 30 g cukru
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Kisiel z owoców leśnych:
- 300 g owoców leśnych: malin, jeżyn, jagód, żurawiny, czarnej porzeczki
- 60 g cukru
- 20 g skrobi
- 80 ml czerwonego wina
Kruszonka czekoladowa:
- 70 g masła
- 70 g cukru
- 25 g ciemnego kakao
- 120 g mąki pszennej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Panna cotta:
Śmietanę podgrzać z cukrem i cukrem waniliowym. Żelatynę wymieszać z zimnym mlekiem, odstawić do spęcznienia. Dodać do ciepłej śmietany i mieszać do rozpuszczenia. Masę przelać do szklanek i wstawić na godzinę do lodówki.
Kisiel:
Wszystkie składniki wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować do zgęstnienia. Przestudzić chwilę, przelać do szklanek z panna cottą.
Kruszonka:
Mąkę, masło, kakao i cukier rozetrzeć w palcach, do uzyskania sypkiej kruszonki. Przesypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC, na 12-15 min.
Przestudzoną kruszonkę rozsypać na warstwie kisielu, deser udekorować owocami.
Śmietanę podgrzać z cukrem i cukrem waniliowym. Żelatynę wymieszać z zimnym mlekiem, odstawić do spęcznienia. Dodać do ciepłej śmietany i mieszać do rozpuszczenia. Masę przelać do szklanek i wstawić na godzinę do lodówki.
Kisiel:
Wszystkie składniki wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować do zgęstnienia. Przestudzić chwilę, przelać do szklanek z panna cottą.
Kruszonka:
Mąkę, masło, kakao i cukier rozetrzeć w palcach, do uzyskania sypkiej kruszonki. Przesypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC, na 12-15 min.
Przestudzoną kruszonkę rozsypać na warstwie kisielu, deser udekorować owocami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W