Panna cotta z owocami i kruszonką

Panna cotta z owocami i kruszonką
Oceń przepis:
100 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 3 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • Panna cotta:
  • 10 g żelatyny
  • 420 g śmietany kremówki
  • 80 g mleka
  • 30 g cukru
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Kisiel z owoców leśnych:
  • 300 g owoców leśnych: malin, jeżyn, jagód, żurawiny, czarnej porzeczki
  • 60 g cukru
  • 20 g skrobi
  • 80 ml czerwonego wina
Kruszonka czekoladowa:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Panna cotta:
Śmietanę podgrzać z cukrem i cukrem waniliowym. Żelatynę wymieszać z zimnym mlekiem, odstawić do spęcznienia. Dodać do ciepłej śmietany i mieszać do rozpuszczenia. Masę przelać do szklanek i wstawić na godzinę do lodówki.

Kisiel:
Wszystkie składniki wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować do zgęstnienia. Przestudzić chwilę, przelać do szklanek z panna cottą.

Kruszonka:
Mąkę, masło, kakao i cukier rozetrzeć w palcach, do uzyskania sypkiej kruszonki. Przesypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC, na 12-15 min.

Przestudzoną kruszonkę rozsypać na warstwie kisielu, deser udekorować owocami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA