Chrupiące racuchy bananowe z sosem kokosowym

Chrupiące racuchy bananowe z sosem kokosowym
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Tajlandię i Kambodżę (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Placki i placuszki
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • mąka ryżowa wymieszana jeden do jednego z mąką z tapioki lub pszenną
  • 1 marakuja
  • sok z jednej limonki
Sos:
  • szklanka gęstego mleka kokosowego
  • 4 łyżki cukru
  • sok z jednej dojrzałej limonki
  • liście pandanu mrożonego lub laska wanilii
  • ½ puszki mleka skondensowanego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Banany rozgnieć widelcem na purée i wrzuć do miski. Dodaj pozostałe składniki. Gdy osiągniesz konsystencje ciasta naleśnikowego, smaż placuszki w głębokim oleju, aż będą złociste.Możesz dodać do ciasta trochę drożdży.

W rondelku podgrzej na małym ogniu wszystkie składniki sosu i poczekaj, aż sos zgęstnieje

Dolej mleczko skondensowane i gotuj jeszcze chwilę. Placuszki podawaj z sosem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA