Bogracz
Oceń przepis:
Przygotował:
Jurek Sobieniak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia węgierska
Składniki:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 500 g gęsiej wątróbki (lub innej drobiowej)
- 200 g wędzonej słoniny
- 4 czerwone papryki bell
- 4-5 cebul cukrowych
- 1 kg ziemniaków typu A
- 2 kg pomidorów malinowych (lub 3 puszki krojonych)
- 2 łyżki stołowe papryki węgierskiej słodkiej
- 1 główka czosnku
- 2 strączki papryczki chili
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, pomidory parzymy i kroimy w ćwiartki, podobnie postępujemy z cebulą. Paprykę kroimy w kawałki 3 x 3cm. Słoninę kroimy w drobną kostkę i smażymy do wytopienia, dodajemy pokrojone warzywa i dusimy 10 min.
Łopatkę kroimy w kostkę 4 x 4 cm, wątróbkę czyścimy i mieszamy razem z wieprzowiną, papryką, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę obsmażamy partiami na patelni na rumiany kolor.
Obsmażone mięso i wątróbkę przekładamy do warzyw, dodajemy pomidory, dusimy 1,5 godz., następnie dolewamy białe wino i dusimy kolejne 1,5 godz. na wolnym ogniu. Gotowy bogracz podajemy z razowym chlebem i świeżo posiekaną natką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia węgierska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W