Bogracz
Oceń przepis:
90 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Jurek Sobieniak

Seria kulinarna:
m jak mięso 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia węgierska

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 500 g gęsiej wątróbki (lub innej drobiowej)
  • 200 g wędzonej słoniny
  • 4 czerwone papryki bell
  • 4-5 cebul cukrowych
  • 1 kg ziemniaków typu A
  • 2 kg pomidorów malinowych (lub 3 puszki krojonych)
  • 2 łyżki stołowe papryki węgierskiej słodkiej
  • 1 główka czosnku
  • 2 strączki papryczki chili

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, pomidory parzymy i kroimy w ćwiartki, podobnie postępujemy z cebulą. Paprykę kroimy w kawałki 3 x 3cm. Słoninę kroimy w drobną kostkę i smażymy do wytopienia, dodajemy pokrojone warzywa i dusimy 10 min.

Łopatkę kroimy w kostkę 4 x 4 cm, wątróbkę czyścimy i mieszamy razem z wieprzowiną, papryką, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę obsmażamy partiami na patelni na rumiany kolor.

Obsmażone mięso i wątróbkę przekładamy do warzyw, dodajemy pomidory, dusimy 1,5 godz., następnie dolewamy białe wino i dusimy kolejne 1,5 godz. na wolnym ogniu. Gotowy bogracz podajemy z razowym chlebem i świeżo posiekaną natką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA