Penne alla arrabbiata
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 180-200 g suchego makaronu penne
- 1 ząbek czosnku
- 1 świeża papryczka chili
- 300 g pomidorów z puszki (ok. ¾ puszki)
- 60-70 g startego sera pecorino lub parmezanu
- sól
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na zimną patelnię wlewamy oliwę i od razu dodajemy drobno posiekany czosnek i papryczkę, podgrzewamy chwilę, aż czosnek się lekko przyrumieni, ale nie zacznie się palić. Dodajemy pomidory z puszki, zmniejszamy gaz i podgrzewamy całość, aż pomidory zaczną się rozpadać, sos odparuje i zacznie gęstnieć.
W tym czasie gotujemy penne w osolonym wrzątku do czasu, aż będzie al dente. Do sosu dodajemy łyżkę oliwy, doprawiamy całość solą i pieprzem i posypujemy częścią startego sera, przekładamy do sosu makaron, mieszamy całość i jeśli sos będzie zbyt gęsty możemy dolać do niego odrobinę wody spod makaronu. Serwujemy posypane serem i lekko oprószone świeżo zmielonym pieprzem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W