Penne alla arrabbiata

Penne alla arrabbiata
Oceń przepis:
57 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 180-200 g suchego makaronu penne
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 świeża papryczka chili
  • 300 g pomidorów z puszki (ok. ¾ puszki)
  • 60-70 g startego sera pecorino lub parmezanu
  • sól
  • oliwa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na zimną patelnię wlewamy oliwę i od razu dodajemy drobno posiekany czosnek i papryczkę, podgrzewamy chwilę, aż czosnek się lekko przyrumieni, ale nie zacznie się palić. Dodajemy pomidory z puszki, zmniejszamy gaz i podgrzewamy całość, aż pomidory zaczną się rozpadać, sos odparuje i zacznie gęstnieć.

W tym czasie gotujemy penne w osolonym wrzątku do czasu, aż będzie al dente. Do sosu dodajemy łyżkę oliwy, doprawiamy całość solą i pieprzem i posypujemy częścią startego sera, przekładamy do sosu makaron, mieszamy całość i jeśli sos będzie zbyt gęsty możemy dolać do niego odrobinę wody spod makaronu. Serwujemy posypane serem i lekko oprószone świeżo zmielonym pieprzem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA