Klopsiki w sosie pieczarkowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego, wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 8 pieczarek
- cebula
- ok. 400 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- koperek
- sól, pieprz
- 1 bułka namoczona w mleku
- śmietana
- mąka
- 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Bułkę odciskamy z mleka, dodajemy do mięsa mielonego. Doprawiamy całość solą, pieprzem, drobno skrojonym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy do mięsa. Wyrabiamy dłońmi masę. W rondelku podsmażamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki i przesmażamy razem. Bulion podgrzewamy i wkładamy do niego uformowane klopsiki. Po chwili dodajemy przesmażoną cebulkę z pieczarkami. Gotujemy do czasu, aż klopsy będą dogotowane w środku. Sos można zagęścić mąką rozrobioną ze śmietaną. Wtedy w miseczce rozcieramy 2-3 łyżki śmietanki z 1 czubatą łyżką mąki. Dolewamy do masy po trochu bulionu spod klopsików i jak się masa ogrzeje przelewamy ją do klopsów. Podajemy posypane natką pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W