Ciastka orzechowe

Ciastka orzechowe
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 140 g niesolonego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 90 g zmielonych orzechów włoskich
  • 60 g mąki
  • 5 białek jajek
  • 2 łyżki koniaku lub 1 łyżeczka wanilii

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Roztop masło w małym rondlu i odstaw, żeby ostygło. Wymieszaj cukier, zmielone orzechy i mąkę. Dodaj białka jajek i koniak, a na koniec masło. Podgrzej piekarnik do temperatury 230°C. Nałóż ciasto do foremek, ale tylko do 3/4 ich pojemności. Piecz kilka minut. Zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz dalej, aż ciastka zarumienią się, a wetknięta wykałaczka będzie sucha, czyli ok. 10 min. Jeśli pieczesz ciastka partiami, pamiętaj o zmianie temperatury piekarnika.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA