Pieczone ziemniaki z szynką i gulaszem warzywnym

Pieczone ziemniaki z szynką i gulaszem warzywnym
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Grillowa Polana (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z grilla
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • ok. 20 młodych ziemniaków
  • 20 plasterków szynki wędzonej
  • sól
Warzywa:
  • 2 cebule czerwone
  • 2-3 papryki czerwone
  • 1 kg pomidorów
  • 500 ml pasaaty pomidorowej
  • 4-5 łyżek ketchupu
  • bazylia
  • suszone oregano
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz czarny
  • 300 ml gęstego jogurtu naturalnego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy, przecinamy na pół, posypujemy solą, do środka wkładamy plaster szynki, składamy, owijamy w folię aluminiową i wrzucamy do ogniska. Ziemniaki muszą być mocno przypieczone.


Pokrojoną w kostkę cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy pokrojoną paprykę, chwilę smażymy, dodajemy pomidory, passatę i wszystko dusimy tak, aby warzywa się nie rozpadły.


Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i ziołami. Na gotowym sosie układamy upieczone ziemniaki, między ziemniakami dajemy gęsty jogurt. Wszystko dekorujemy świeżymi ziołami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA