Pieczone ziemniaki z szynką i gulaszem warzywnym
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Grillowa Polana (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z grilla
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- ok. 20 młodych ziemniaków
- 20 plasterków szynki wędzonej
- sól
Warzywa:
- 2 cebule czerwone
- 2-3 papryki czerwone
- 1 kg pomidorów
- 500 ml pasaaty pomidorowej
- 4-5 łyżek ketchupu
- bazylia
- suszone oregano
- olej do smażenia
- sól, pieprz czarny
- 300 ml gęstego jogurtu naturalnego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy, przecinamy na pół, posypujemy solą, do środka wkładamy plaster szynki, składamy, owijamy w folię aluminiową i wrzucamy do ogniska. Ziemniaki muszą być mocno przypieczone.
Pokrojoną w kostkę cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy pokrojoną paprykę, chwilę smażymy, dodajemy pomidory, passatę i wszystko dusimy tak, aby warzywa się nie rozpadły.
Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i ziołami. Na gotowym sosie układamy upieczone ziemniaki, między ziemniakami dajemy gęsty jogurt. Wszystko dekorujemy świeżymi ziołami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z grilla
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W