Zapiekanka carbonara z boczkiem, dynią i bakłażanem
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? 5 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
Składniki:
- 500 g makaronu spaghetti
- 400 ml śmietanki 30%
- 5 żółtek
- dymka
- 200 g dyni
- bakłażan
- 300 g surowego, wędzonego boczku
- 150 g kumpiaka
- 200 g sera bursztyn lub parmezan
- 100 g sera cheddar
- gałka muszkatołowa
- olej i masło do smażenia
- sól
- pieprz czarny
Sałata:
- sałata rzymska
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka miodu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia.
Na patelni rozgrzewamy masło z odrobiną oleju. Przesmażamy pokrojony w kostkę boczek i kumpiak, po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę dymkę i dynię.
Na drugiej patelni smażymy bakłażan pokrojony w plasterki. Mieszamy zawartość obu patelni, doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem.
Przygotowujemy sos. W misce roztrzepujemy żółtka i śmietankę, doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy starty ser cheddar i przesmażone na patelni pozostałe składniki, na końcu dodajemy makaron i starannie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy masło z odrobiną oleju. Przesmażamy pokrojony w kostkę boczek i kumpiak, po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę dymkę i dynię.
Na drugiej patelni smażymy bakłażan pokrojony w plasterki. Mieszamy zawartość obu patelni, doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem.
Przygotowujemy sos. W misce roztrzepujemy żółtka i śmietankę, doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy starty ser cheddar i przesmażone na patelni pozostałe składniki, na końcu dodajemy makaron i starannie mieszamy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W