Stek z pieprzem syczuańskim, kremowy szpinak, słodkie ziemniaki i młoda cebula z grilla
Oceń przepis:
Przygotował:
Roger Mooking
- Seria kulinarna:
- Nuta egzotyki na co dzień (odc. 4)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
Mieszanka przypraw z pieprzem syczuańskim:
3 łyżki ziaren czarnego pieprzu
- 3 łyżki ziaren pieprzu syczuańskiego
- 2 łyżki suszonych nasion papai [opcjonalnie]
Stek z pieprzem syczuańskim:
Mieszanka przypraw z pieprzem syczuańskim
- 4 kotlety, min. 200 g, o temp. pokojowej
- 1 łyżka oleju
- sól
Słodkie ziemniaki
80 gramów roztopionego masła
- drobno posiekany ząbek czosnku
- łyżka drobno utartych ziaren pieprzu syczuańskiego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 4 słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone na dwucentymetrowe plastry
- łyżka oleju
- sól
Kremowy szpinak:
łyżeczka oleju
- szalotka pokrojona w kostkę
- 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
- łyżka drobno utartych ziaren pieprzu syczuańskiego
- 180 gramów 35% śmietanki
- łyżka musztardy dijońskiej rozmieszanej ze śmietanką
- pęk liści szpinaku, bez łodyżek
- 2 łyżki posiekanego estragonu
- sok z ½ cytryny
- sól
Grillowane młode cebule:
2 pęczki młodych cebulek, bez korzeni
- łyżka oleju
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mieszanka przypraw z pieprzem syczuańskim:
Wsypać ziarna pieprzu czarnego do moździerza, zetrzeć. Dodać ziarna pieprzu syczuańskiego i nasiona papai, zetrzeć. Przesypać do pojemnika.
Stek z pieprzem syczuańskim:
Rozgrzać piekarnik do 205 stopni C. Rozgrzać żeliwną patelnię na dużym ogniu. Wetrzeć w kotlety mieszankę przypraw z pieprzem syczuańskim. Wlać olej na patelnię i posolić steki. Gdy patelnia mocno się rozgrzeje, smażyć steki przez 2 minuty. Obrócić je i wstawić do piekarnika na 5 minut. Wyjąć patelnię, obrócić steki i odstawić. Zostawić na 10 minut przed podaniem.
Słodkie ziemniaki:
Rozgrzać grill. Piekarnik rozgrzać do 205 stopni. Do małego rondla wsadzić masło, czosnek i starte ziarna pieprzu syczuańskiego. Postawić na małym ogniu. Mieszając, gotować przez 2 minuty. Dodać brązowego cukru, gotować jeszcze przez 1–2 minuty, zamieszać i zdjąć z ognia. Obtoczyć słodkie ziemniaki w oleju i doprawić solą. Grillować ziemniaki z obu stron, do uzyskania śladów żeberek grilla. Przełożyć ziemniaki do żaroodpornego naczynia. Rozsmarować na ziemniakach maślano-czosnkową mieszankę. Piec przez 20-25 minut, aż do miękkości.
Kremowy szpinak:
Wlać olej na płytką patelnię i rozgrzać na dużym ogniu. Dodać szalotkę i paprykę, smażyć przez minutę.
Zmniejszyć temperaturę do średniej. Dodać mieszankę śmietanki i musztardy dijońskiej. Lekko zredukować, do uzyskania gęstej konsystencji. Dodać szpinak i mieszać aż do lekkiego przywiędnięcia liści. Dodać estragon i sok z cytryny. Doprawić solą.
Grillowane młode cebule:
Rozgrzać grill. Obtoczyć cebule w oleju, przyprawić solą i pieprzem. Przez minutę smażyć na grillu. Obrócić i smażyć przez minutę, dopóki cebule nie zmiękną i lekko się zwęglą.
Wsypać ziarna pieprzu czarnego do moździerza, zetrzeć. Dodać ziarna pieprzu syczuańskiego i nasiona papai, zetrzeć. Przesypać do pojemnika.
Stek z pieprzem syczuańskim:
Rozgrzać piekarnik do 205 stopni C. Rozgrzać żeliwną patelnię na dużym ogniu. Wetrzeć w kotlety mieszankę przypraw z pieprzem syczuańskim. Wlać olej na patelnię i posolić steki. Gdy patelnia mocno się rozgrzeje, smażyć steki przez 2 minuty. Obrócić je i wstawić do piekarnika na 5 minut. Wyjąć patelnię, obrócić steki i odstawić. Zostawić na 10 minut przed podaniem.
Słodkie ziemniaki:
Rozgrzać grill. Piekarnik rozgrzać do 205 stopni. Do małego rondla wsadzić masło, czosnek i starte ziarna pieprzu syczuańskiego. Postawić na małym ogniu. Mieszając, gotować przez 2 minuty. Dodać brązowego cukru, gotować jeszcze przez 1–2 minuty, zamieszać i zdjąć z ognia. Obtoczyć słodkie ziemniaki w oleju i doprawić solą. Grillować ziemniaki z obu stron, do uzyskania śladów żeberek grilla. Przełożyć ziemniaki do żaroodpornego naczynia. Rozsmarować na ziemniakach maślano-czosnkową mieszankę. Piec przez 20-25 minut, aż do miękkości.
Kremowy szpinak:
Wlać olej na płytką patelnię i rozgrzać na dużym ogniu. Dodać szalotkę i paprykę, smażyć przez minutę.
Zmniejszyć temperaturę do średniej. Dodać mieszankę śmietanki i musztardy dijońskiej. Lekko zredukować, do uzyskania gęstej konsystencji. Dodać szpinak i mieszać aż do lekkiego przywiędnięcia liści. Dodać estragon i sok z cytryny. Doprawić solą.
Grillowane młode cebule:
Rozgrzać grill. Obtoczyć cebule w oleju, przyprawić solą i pieprzem. Przez minutę smażyć na grillu. Obrócić i smażyć przez minutę, dopóki cebule nie zmiękną i lekko się zwęglą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W