Smażone muszle św. Jakuba podane na musie jabłkowym

Smażone muszle św. Jakuba podane na musie jabłkowym
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.70

Składniki:

  • 4 duże oczyszczone i umyte małże
  • łyżka masła
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • szczypta szafranu
  • różowy pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pół szklanki białego kwaskowatego wina

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jabłko drobno posiekaj i wrzuć do rondla po czym zasyp cukrem i pozostaw by się rozpadły i poddusiły. Do jabłek dodaj białe wino i sok z cytryny, zmniejsz ogień i duś aż wino odparuje. Dopraw różowym pieprzem i solą. Pozostaw do ostygnięcia. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć małże, smaż około 1,5 min z każdej strony. Posól i podaj każdą na łyżce musu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA