Smażone muszle św. Jakuba podane na musie jabłkowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: ryba z Tomaszem Jakubiakiem
- Trudność:
- łatwe
Składniki:
- 4 duże oczyszczone i umyte małże
- łyżka masła
- 1 duże kwaśne jabłko
- szczypta szafranu
- różowy pieprz
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka brązowego cukru
- sok z połowy cytryny
- sól
- pół szklanki białego kwaskowatego wina
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jabłko drobno posiekaj i wrzuć do rondla po czym zasyp cukrem i pozostaw by się rozpadły i poddusiły. Do jabłek dodaj białe wino i sok z cytryny, zmniejsz ogień i duś aż wino odparuje. Dopraw różowym pieprzem i solą. Pozostaw do ostygnięcia. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć małże, smaż około 1,5 min z każdej strony. Posól i podaj każdą na łyżce musu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W