Chilaquiles rojos – podsmażane tortille w czerwonej salsie

Chilaquiles rojos – podsmażane tortille w czerwonej salsie
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia meksykańska (odc. 6)
Trudność:
łatwe

Składniki:

  • 12 szt. tortilli kukurydzianych
  • olej
  • 7 papryczek guajillo
  • 4 małe papryczki chili suszone (chiles de arbol)
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu w ziarnach
  • ½ łyżeczka oregano
  • łyżeczka soli
  • olej
  • jaja
Dodatki:
  • pokruszona feta
  • gęsta śmietana
  • drobno pokrojoną czerwona cebula

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Tortille kroimy w trójkąty i partiami smażymy na oleju, aż do zezłocenia. Gdy będą przypominały chipsy, wyciągamy je i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Chili oczyszczone z ziarenek i ogonków gotujemy przez chwilę, po czym dorzucamy pomidory w całości. Następnie wyławiamy pomidory i obieramy je ze skórki. Papryczki chili przekładamy do kielicha blendera, dolewamy bulion drobiowy (zostawiamy ok. szklanki na później). Miksujemy i przecieramy przez sito.      

Do blendera wrzucamy 2 ząbki czosnku, dolewamy resztę bulionu, dodajemy przyprawy. Miksujemy i dodajemy pomidory, znowu miksujemy.

W rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, przesmażamy na nim przez kilka minut pastę z pomidorów i dolewamy pastę z papryki. Dodajemy sól i na średnim ogniu gotujemy całość, aż odparuje i zgęstnieje.

Smażmy jaja na sadzone, lekko je doprawiając solą. Układamy na talerzach usmażone tortille, polewamy je sosem i podajemy do tego jajo sadzone.

 

Tipy:

  • Usmażone tortille na chwile przed podaniem można wymieszać z sosem w garnku i dopiero nakładać, ja wolę jak są bardziej chrupiące niż namoczone w sosie.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA