Chilaquiles rojos – podsmażane tortille w czerwonej salsie
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia meksykańska (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
Składniki:
- 12 szt. tortilli kukurydzianych
- olej
- 7 papryczek guajillo
- 4 małe papryczki chili suszone (chiles de arbol)
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 3 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kuminu w ziarnach
- ½ łyżeczka oregano
- łyżeczka soli
- olej
- jaja
Dodatki:
- pokruszona feta
- gęsta śmietana
- drobno pokrojoną czerwona cebula
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Tortille kroimy w trójkąty i partiami smażymy na oleju, aż do zezłocenia. Gdy będą przypominały chipsy, wyciągamy je i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Chili oczyszczone z ziarenek i ogonków gotujemy przez chwilę, po czym dorzucamy pomidory w całości. Następnie wyławiamy pomidory i obieramy je ze skórki. Papryczki chili przekładamy do kielicha blendera, dolewamy bulion drobiowy (zostawiamy ok. ⅓ szklanki na później). Miksujemy i przecieramy przez sito.
Do blendera wrzucamy 2 ząbki czosnku, dolewamy resztę bulionu, dodajemy przyprawy. Miksujemy i dodajemy pomidory, znowu miksujemy.
W rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, przesmażamy na nim przez kilka minut pastę z pomidorów i dolewamy pastę z papryki. Dodajemy sól i na średnim ogniu gotujemy całość, aż odparuje i zgęstnieje.
Smażmy jaja na sadzone, lekko je doprawiając solą. Układamy na talerzach usmażone tortille, polewamy je sosem i podajemy do tego jajo sadzone.
Tipy:
- Usmażone tortille na chwile przed podaniem można wymieszać z sosem w garnku i dopiero nakładać, ja wolę jak są bardziej chrupiące niż namoczone w sosie.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź