Palmiery z serem, szynką i pomidorami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 3 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 8-10 suszonych pomidorów
- 10-12 plastrów szynki długodojrzewającej (serrano, prosciutto, szwarzwaldzka)
- ok. 100 g startego żółtego sera
- garść czarnych oliwek
- świeży tymianek
- 1 jajo
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pomidory i oliwki kroimy drobno. Ciasto francuskie rozkładamy, smarujemy rozbełtanym jajem i posypujemy tymiankiem. Układamy plastry szynki, na to ser, pomidory i oliwki. Zwijamy dłuższe boki do środka, aż się spotkają tworząc podwójny rulon. Kroimy na plastry grubości ok. 2 cm bardzo ostrym nożem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Pokrojone palmiery układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formując je dodatkowo na zgrabne porcje. Pieczemy ok. 20 minut aż ciasto się napuszy, zrobi złoto-brązowe i pachnące. Podajemy gorące lub wystudzone.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W