Omlet biszkoptowy z jogurtem i owocami

Omlet biszkoptowy z jogurtem i owocami
Oceń przepis:
106 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • masło do smażenia
  • 50 g rodzynek
  • letnie owoce: truskawki, borówki i porzeczki
  • jogurt naturalny
  • listki mięty

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180º C. Jajka rozdzielić na białka i żółtka.

Białka z cukrem ubić na puszystą masę, pod koniec dodać żółtka, dalej ubijając. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać, żeby nie zburzyć puszystości masy.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Wylać połowę masy i smażyć „na wolnym ogniu” aż omlet będzie złoto-brązowy. Następnie dodać resztę masy i wstawić patelnię do piekarnika na 10 minut.

Wyjąć i podać omlet na patelni, na której się dopiekał. Posypać cukrem pudrem, udekorować jogurtem, owocami i listkami mięty.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA