Jeon – ryba i warzywa smażone w cieście
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nie tylko kimchi (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Kuchnia świata:
- Kuchnia koreańska
Składniki:
- kawałek marynowanej rzodkwi
- kawałek polędwicy z dorsza
- 1 czerwona papryka
- pęczek dymki
- 3 grzyby shitake
- kawałek polędwicy z dorsza
- 2 młode cukinie (ok. 200 g)
- olej do smażenia
- wykałaczki do szaszłyków
Ciasto naleśnikowe:
- 6 łyżek mieszanki naleśnikowej (mąka plus skrobia)
- 2 jajka
- ½ szklanki wody
- 2 szczypty kurkumy
Sos:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu
- ½ łyżki płatków suszonego chili
- ¼ szklanki dymki
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczka nasion sezamu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Dymkę, paprykę i grzyby pokrój w paski podobne wielkości – tak, aby zrobić z nich kolorowe szaszłyczki. Rybę i cukinię pokrój w plasterki grubości ok 1 cm. Cukinię posyp lekko solą.
Jajka rozbełtaj w misce z mieszanką mąki i skrobi. Maczaj kawałki ryby w jajku, a następnie lekko obtaczaj w mące i smaż na rozgrzanym oleju. Podobne postępuj z plastrami cukinii i szaszłyczkami.
Wymieszaj składniki na sos. Ziarna sezamu wysyp na talerzyk.
Po usmażeniu warzywa i rybę połóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Następnie maczaj w sosie i w ziarnach sezamu. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W