Jeon – ryba i warzywa smażone w cieście

Jeon – ryba i warzywa smażone w cieście
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 5.00
Seria kulinarna:
Nie tylko kimchi (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Kuchnia świata:
Kuchnia koreańska

Składniki:

  • kawałek marynowanej rzodkwi
  • kawałek polędwicy z dorsza
  • 1 czerwona papryka
  • pęczek dymki
  • 3 grzyby shitake
  • kawałek polędwicy z dorsza
  • 2 młode cukinie (ok. 200 g)
  • olej do smażenia
  • wykałaczki do szaszłyków
Ciasto naleśnikowe:
  • 6 łyżek mieszanki naleśnikowej (mąka plus skrobia)
  • 2 jajka
  • ½ szklanki wody
  • 2 szczypty kurkumy
Sos:
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu
  • ½ łyżki płatków suszonego chili
  • ¼ szklanki dymki
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka nasion sezamu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Dymkę, paprykę i grzyby pokrój w paski podobne wielkości – tak, aby zrobić z nich kolorowe szaszłyczki. Rybę i cukinię pokrój w plasterki grubości ok 1 cm. Cukinię posyp lekko solą.

Jajka rozbełtaj w misce z mieszanką mąki i skrobi. Maczaj kawałki ryby w jajku, a następnie lekko obtaczaj w mące i smaż na rozgrzanym oleju. Podobne postępuj z plastrami cukinii i szaszłyczkami.

Wymieszaj składniki na sos. Ziarna sezamu wysyp na talerzyk.

Po usmażeniu warzywa i rybę połóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Następnie maczaj w sosie i w ziarnach sezamu. Smacznego!

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA