Pistacjanki
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Sugarlady Agata Stankiewicz

Seria kulinarna:
Słodka jak Sugar 2 (odc. 3)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • Ciasto:
  • wystudzony tangzhong: 100 g wody + 20 g mąki
  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 1 jajko L
  • 1 żółtko
  • 60 g cukru
  • 8 g suchych drożdży
  • 200 g ciepłego mleka
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 80 g miękkiego masła
  • ½ płaskiej łyżeczki soli
Nadzienie:
  • 70 g miękkiego masła
  • 80 g pasty pistacjowej
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 60 g posiekanych pistacji
Smarowanko:
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na patelni umieść wodę i mąkę na tangzhong. Wymieszaj. Gotuj ciągle mieszając do powstania konsystencji budyniu. Przestudź.

W misie miksera umieść wszystkie składniki na ciasto (oprócz masła) i przestudzony tangzhong. Ciasto wyrabiaj za pomocą haka około 10-12 minut. Na koniec dodaj miękkie masło i wyrabiaj kolejne 5 minut. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 h.

Przygotuj nadzienie. Połącz w misce brązowy cukier, pastę pistacjową, posiekane pistacje i miękkie masło.

Wyrośnięte ciasto uderz pięścią, wyjmij z misy i rozwałkuj na blacie podsypanym mąką, na prostokąt mniej więcej 60 x 30 cm. Posmaruj nadzieniem. Zwiń ciasto jak roladę. Za pomocą nitki albo noża podziel na kawałki o szerokości mniej więcej 3 cm. Wyłóż do formy pozostawiając przerwy między ciastkami. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 40 minut.

Posmaruj ciastka z wierzchu żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piecz w 180 stopniach C (góra-dół) przez 30-35 minut do złotego koloru. Upieczone ciastka posyp pokruszonymi pistacjami.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA