Podstawowa tempura

Podstawowa tempura
Oceń przepis:
93 ocen Średnia ocena: 3.20
Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska

Składniki:

  • mieszanka twoich ulubionych składników, grzybów shiitake, krewetek, plasterków bakłażana, plasterków batatów, ryby, itp.
  • 2 litry oleju roślinnego do smażenia
Tempura:
  • 2 szklanki mąki o niskiej zawartości glutenu.
  • 1 jajko
  • 2 szklanki wody
  • 5 kostek lodu
  • trochę mąki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Aby zrobić ciasto na tempurę, przesiej mąkę na tacę i wstaw na noc do lodówki.

Rozgrzej olej do właściwej temperatury. Owoce morza smażymy dość szybko w 175ºC. Warzywa smażymy nieco dłużej w 165ºC.

Mieszamy jajko, wodę i kostki lodu w dzbanku. Do małej miseczki z mąką dodajemy mieszankę jajeczną. Lekko mieszamy (ciasto będzie miało grudki).

Oprószamy składniki do smażenia w mące i zanurzamy lekko w cieście. Czekamy, aż ciasto ocieknie i wrzucamy do oleju. Pałeczkami obracamy składnik w oleju, żeby się równo usmażył. Zbieramy na sitko kawałki ciasta z powierzchni oleju. Kiedy składnik się usmaży, wyciągamy go z oleju i kładziemy na kratce. Serwujemy od razu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA