Podstawowa tempura
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
Składniki:
- mieszanka twoich ulubionych składników, grzybów shiitake, krewetek, plasterków bakłażana, plasterków batatów, ryby, itp.
- 2 litry oleju roślinnego do smażenia
Tempura:
- 2 szklanki mąki o niskiej zawartości glutenu.
- 1 jajko
- 2 szklanki wody
- 5 kostek lodu
- trochę mąki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Aby zrobić ciasto na tempurę, przesiej mąkę na tacę i wstaw na noc do lodówki.
Rozgrzej olej do właściwej temperatury. Owoce morza smażymy dość szybko w 175ºC. Warzywa smażymy nieco dłużej w 165ºC.
Mieszamy jajko, wodę i kostki lodu w dzbanku. Do małej miseczki z mąką dodajemy mieszankę jajeczną. Lekko mieszamy (ciasto będzie miało grudki).
Oprószamy składniki do smażenia w mące i zanurzamy lekko w cieście. Czekamy, aż ciasto ocieknie i wrzucamy do oleju. Pałeczkami obracamy składnik w oleju, żeby się równo usmażył. Zbieramy na sitko kawałki ciasta z powierzchni oleju. Kiedy składnik się usmaży, wyciągamy go z oleju i kładziemy na kratce. Serwujemy od razu.
Rozgrzej olej do właściwej temperatury. Owoce morza smażymy dość szybko w 175ºC. Warzywa smażymy nieco dłużej w 165ºC.
Mieszamy jajko, wodę i kostki lodu w dzbanku. Do małej miseczki z mąką dodajemy mieszankę jajeczną. Lekko mieszamy (ciasto będzie miało grudki).
Oprószamy składniki do smażenia w mące i zanurzamy lekko w cieście. Czekamy, aż ciasto ocieknie i wrzucamy do oleju. Pałeczkami obracamy składnik w oleju, żeby się równo usmażył. Zbieramy na sitko kawałki ciasta z powierzchni oleju. Kiedy składnik się usmaży, wyciągamy go z oleju i kładziemy na kratce. Serwujemy od razu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W