Mule w winie z ziołami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 4 (odc. 15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
Składniki:
- 1 kg muszli (vongole, mule, omułki, sercówki)
- 2 szklanki białego wina
- ok. szklanki wody
- 4 szalotki
- 2 gałązki rozmarynu
- 3 gałązki tymianku + do dekoracji
- 1 ząbek czosnku
- 1 listek laurowy
- 3-4 łyżki masła
- pół pęczka naci pietruszki
- sól
- pieprz czarny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie poszatkowana szalotkę, czosnek i listek laurowy lekko solimy. Dusimy aż szalotka się zeszkli. Dorzucamy rozmaryn i tymianek w całych gałązkach, dolewamy wino i wodę doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy muszle i od razu przykrywamy całość. Po ok. 2 minutach potrząsamy garnkiem żeby przemieszać muszle oraz żeby się równo dogotowały. Gotujemy kolejne 1,5 do 2 minut i odkrywamy. Powinny być gotowe. Zamknięte muszle wyrzucamy, mogą być nie świeże. Podajemy posypane natka pietruszki i listkami tymianku, najlepiej smakują z bagietką, która jest idealna do maczania w sosie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W