Gnocchi con pesto rosso
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- Gnocchi:
- 500 g mączystych, ugotowanych w mundurkach ziemniaków
- 1-2 jaja
- 200-250 g mąki pszennej
- sól
Pesto rosso:
- pęczek bazylii
- gruba sól morska
- 4-5 łyżek startego parmezanu + do podania
- 1 czubata łyżka startego pecorino
- ok. 125 ml najlepszej oliwy
- 50 g suszonych pomidorów
- 1-2 łyżki utartych migdałów
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonym wrzątku, aż będą miękkie. Obieramy je, przeciskamy przez praskę i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
W tym czasie do malaksera wrzucamy pomidory pokrojone drobniej, czosnek byle jak poszatkowany, listki bazylii, pecorino i część parmezanu i miksujemy ,dolewając co jakiś czas oliwę. Doprawiamy całość w razie czego zagęszczając sos dodatkową porcją sera lub lekko rozrzedzając dolewając oliwę.
Do ziemniaków dodajemy jajo i część mąki. Zagniatamy elastyczne, nie klejące się do dłoni ciasto (jeśli będzie za luźne dodajemy mąkę, jeśli za twarde można dodać jajko). Na stolnicy rolujemy z porcji ciasta długie , cienkie wałki i kroimy ostrym nożem na małe kluski, każdą kluskę możemy dodatkowo docisnąć widelcem tworząc rowki.
Kluski gotujemy partiami w dużej ilości osolonego wrzątku ok. 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Łączymy wyłowione gnocchi z przygotowanym pesto, dolewając ewentualnie trochę ciepłej wody spod gotowania klusek. Podajemy gorące!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź