Kuleczki mięsne w ziołach prowansalskich z sałatą mesclun
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia śródziemnomorska
Składniki:
- mieszanka różnych pomidorów sezonowych: bawole serca, ananasowe, czarny Krym, zielone itp.
- 4 porządne garści sałaty mesclun (lub miks młodych liści sałat)
- 250 g mielonej łopatki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- bułka tarta
- 1 łyżka rozmarynu drobno posiekanego
- skórka i sok z ½ cytryny
- oliwa z oliwek
- sól
- kolorowy pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce wymieszaj mięso, czosnek i zioła prowansalskie, dopraw solą i pieprzem. Uformuj kuleczki o wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w bułce tartej.
Podsmaż na oliwie kilka minut, często odwracając, by równomiernie się usmażyły. Na koniec dodaj rozmaryn i podsmaż jeszcze minutę, by oliwa przeszła smakiem rozmarynu.
Umyte pomidory pokrój w kostkę i wymieszaj z sałatą mesclun. Polej oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, dopraw do smaku i dodaj skórkę z cytryny. Podaj sałatę z kuleczkami i kieliszkiem zimnego białego wytrawnego wina.
Podsmaż na oliwie kilka minut, często odwracając, by równomiernie się usmażyły. Na koniec dodaj rozmaryn i podsmaż jeszcze minutę, by oliwa przeszła smakiem rozmarynu.
Umyte pomidory pokrój w kostkę i wymieszaj z sałatą mesclun. Polej oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, dopraw do smaku i dodaj skórkę z cytryny. Podaj sałatę z kuleczkami i kieliszkiem zimnego białego wytrawnego wina.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W