Wegetariańska musaka z grochem
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 200 g grochu
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek pora
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 2 bakłażany
- 100 g sera parmezan, startego
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- około 500 ml mleka
- gałka muszkatołowa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Dzień wcześniej namoczyć groch w dużej ilości wody i zostawić na noc. Następnie gotować pod przykryciem, aż będzie miękki.
Cebulę i czosnek i poddusić na oliwie z oliwek. Marchewkę i pietruszkę dokładnie umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do cebuli. Smażyć całość kilka minut. Dodać pokrojony w pół krążki por, smażyć kolejne kilka minut. Dodać puszkę pomidorów. Gotować chwilę, następnie dodać ugotowany groch, łyżeczkę soli i kilka szczypt pieprzu, imbir w proszku i oregano. Dusić około 30 minut.
W tym czasie pokroić bakłażany na 0,5 cm plastry, przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy. Smażyć plastry bakłażanów z obu stron aż lekko zbrązowieją.
Duże żaroodporne naczynie lekko nasmarować oliwą z oliwek. Spód wyłożyć bakłażanami, na nie wylać podduszony groch.
Sos beszamelowy:
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać i smażyć przez chwilę, aż lekko zbrązowieje. Dolać połowę mleka i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, gdy sos będzie gęstniał, dolewać mleka, aż do uzyskania konsystencji budyniu. Dodać 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej i połowę parmezanu. Dokładnie wymieszać i wylać na wierzch zapiekanki. Posypać pozostałym parmezanem.
Zapiekać w rozgrzanym piekarniku do 200º C, przez około 30 min.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź