Wegetariańska musaka z grochem

Musaka z grochem
Oceń przepis:
216 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 200 g grochu
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek pora
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 2 bakłażany
  • 100 g sera parmezan, startego
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • około 500 ml mleka
  • gałka muszkatołowa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Dzień wcześniej namoczyć groch w dużej ilości wody i zostawić na noc. Następnie gotować pod przykryciem, aż będzie miękki.

Cebulę i czosnek i poddusić na oliwie z oliwek. Marchewkę i pietruszkę dokładnie umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do cebuli. Smażyć całość kilka minut. Dodać pokrojony w pół krążki por, smażyć kolejne kilka minut.  Dodać puszkę pomidorów. Gotować chwilę, następnie dodać ugotowany groch, łyżeczkę soli i kilka szczypt pieprzu, imbir w proszku i oregano. Dusić około 30 minut.

W tym czasie pokroić bakłażany na 0,5 cm plastry, przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy. Smażyć plastry bakłażanów z obu stron aż lekko zbrązowieją.

Duże żaroodporne naczynie lekko nasmarować oliwą z oliwek. Spód wyłożyć bakłażanami, na nie wylać podduszony groch.

 

Sos beszamelowy:

Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać i smażyć przez chwilę, aż lekko zbrązowieje. Dolać połowę mleka i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, gdy sos będzie gęstniał, dolewać mleka, aż do uzyskania konsystencji budyniu. Dodać 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej i połowę parmezanu. Dokładnie wymieszać i wylać na wierzch zapiekanki. Posypać pozostałym parmezanem.

 

Zapiekać w rozgrzanym piekarniku do 200º C, przez około 30 min.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA