Hamburgery z jagnięciną i przyprawą pięć smaków
Oceń przepis:
Przygotował:
Roger Mooking
- Seria kulinarna:
- Nuta egzotyki na co dzień (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Kotlety jagnięce:
1 kg mielonej jagnięciny
1 posiekana szalotka
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżka przyprawy „Pięć smaków”
1 żółtko
½ łyżeczki mielonego imbiru
sól
pieprz
Hamburgery:
4 bułki
1 pokrojony w plastry, dojrzały pomidor
sos aioli z przyprawą „Pięć smaków”
ogórkowy dodatek
Sos aioli z przyprawą pięć smaków:
½ szklanki majonezu
sok z 1 limonki
2 łyżeczki przyprawy „Pięć smaków”
Ogórkowy dodatek
1 łyżka ziaren kolendry
1 łyżka oleju roślinnego
½ czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
1 czerwone chilli, pozbawione nasion, posiekane
¼ szklanki octu z białego wina
¼ szklanki cukru
1 ogórek, pozbawiony nasion, pokrojony w kostkę
½ pęczka mięty – same liście, posiekane
sól
Kotlety jagnięce:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Uformuj 4 hamburgery (250 g każdy). Włóż je do lodówki na 1 godzinę. Niech smaki się przegryzą. Podgrzej grill. Grilluj kotlety aż będą gotowe.
Sos aioli z przyprawą pięć smaków:
W misce wymieszaj majonez, sok z limonki i przyprawę pięć smaków. Wstaw do lodówki.
Ogórkowy dodatek:
Na średnim lub dużym ogniu podsmaż ziarna kolendry. Dodaj olej. Smaż cebulę aż się zeszkli. Dodaj chilli i zamieszaj. Dodaj ocet z białego wina. Dodaj cukier, zamieszaj i zaczekaj, aż się rozpuści.
Dodaj ogórka, duś od 5 do 7 minut na średnim ogniu. Odparowuj, aż otrzymasz lekką glazurę. Dopraw solą i ostudź. Dodaj miętę. Wymieszaj.
Hamburgery:
Podpiecz bułki na grillu. Nałóż kotlety, sos aioli z przyprawą pięć smaków, ogórkowy dodatek i pokrojonego pomidora.
Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W