Tartaletki z malinami zapieczone pod koglem-moglem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 85 g orzechów pekan
- 90 g mąki pszennej + do podsypania
- 85 g drobnego cukru trzcinowego
- szczypta cynamonu
- 2 żółtka
- 90 g masła
- szczypta soli
Kogel-mogel:
- 3 żółtka
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 200-250 g malin
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Orzechy prażymy krótko na suchej patelni, studzimy i mielimy w malakserze. Dodajemy mąkę, cukier, cynamon, sól i krótko razem miksujemy.
Następnie dodajemy żółtka i zimne masło pokrojone na kawałki. Pulsacyjnie miksujemy całość. Przekładamy na stolnicę i zagniatamy w gładką kulę. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Rozwałkowujemy ciasto lekko podsypując mąką i przekładamy do foremek , dociskamy, odcinamy nadmiar ciasta i spód nakłuwamy widelcem.
Wkładamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na 7 minut.
W tym czasie ubijamy żółtka z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Na podpieczone spody tartaletek kładziemy maliny, zalewamy je koglem-moglem i pieczemy ok. 15-18 minut, aż wierzch ciastek się zarumieni. Podajemy ciepłe.
Następnie dodajemy żółtka i zimne masło pokrojone na kawałki. Pulsacyjnie miksujemy całość. Przekładamy na stolnicę i zagniatamy w gładką kulę. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Rozwałkowujemy ciasto lekko podsypując mąką i przekładamy do foremek , dociskamy, odcinamy nadmiar ciasta i spód nakłuwamy widelcem.
Wkładamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na 7 minut.
W tym czasie ubijamy żółtka z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Na podpieczone spody tartaletek kładziemy maliny, zalewamy je koglem-moglem i pieczemy ok. 15-18 minut, aż wierzch ciastek się zarumieni. Podajemy ciepłe.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W