Tartaletki z malinami zapieczone pod koglem-moglem

Tartaletki z malinami zapieczone pod koglem-moglem
Oceń przepis:
42 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 85 g orzechów pekan
  • 90 g mąki pszennej + do podsypania
  • 85 g drobnego cukru trzcinowego
  • szczypta cynamonu
  • 2 żółtka
  • 90 g masła
  • szczypta soli
Kogel-mogel:
  • 3 żółtka
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 200-250 g malin

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Orzechy prażymy krótko na suchej patelni, studzimy i mielimy w malakserze. Dodajemy mąkę, cukier, cynamon, sól i krótko razem miksujemy.
Następnie dodajemy żółtka i zimne masło pokrojone na kawałki. Pulsacyjnie miksujemy całość. Przekładamy na stolnicę i zagniatamy w gładką kulę. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Rozwałkowujemy ciasto lekko podsypując mąką i przekładamy do foremek , dociskamy, odcinamy nadmiar ciasta i spód nakłuwamy widelcem.
Wkładamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na 7 minut.
W tym czasie ubijamy żółtka z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Na podpieczone spody tartaletek kładziemy maliny, zalewamy je koglem-moglem i pieczemy ok. 15-18 minut, aż wierzch ciastek się zarumieni. Podajemy ciepłe.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA