Kapusta czerwona z żurawinami

Kapusta czerwona z żurawinami
Oceń przepis:
70 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski

Składniki:

  • 1/4 czerwonej kapusty
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • czerwony ocet winny lub balsamico
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 6 łyżek gotowej żurawiny do mięs

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kapustę pokroić w cienkie, długie paseczki. Na oliwie zrumienić cebulę i dodać czosnek. Po chwili na gorącą patelnię wrzucić kapustę. Dodać sól i pieprz. Smażyć kilka minut, mieszać. Kiedy kapusta zacznie się delikatnie rumienić wlać ocet. Dobrze zamieszać, odparować. Dusić (można dodać trochę wody), aż kapusta zmięknie, ale nie za długo, niech zostanie al dente. Dodać żurawiny, zamieszać. Doprawić. Kapusta powinna być mocno doprawiona, słodko-kwaśna i pieprzna. Podawać na gorąco.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA