Podłużne pączki ze śmietaną i owocami
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
Składniki:
- 125 g mleka
- 20 g drożdży
- 75 g cukru
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 70 g rozpuszczonego masła
- 3 jajka
- 20 g wódki lub spirytusu
- 500 g oleju rzepakowego, do smażenia
- 500 ml śmietany kremówki
- 500 g różnych owoców: maliny, borówki, jeżyny, porzeczka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i alkohol. Wymieszać i lekko zarobić, a następnie dodać rozpuszczone masło.
Wyrobić na gładką i elastyczną masę. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformować podłużne „bułeczki” i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
W garnku rozgrzać olej do około 190º C. Usmażyć pączki z obu stron na złotobrązowy kolor.
Wyjąć łyżką cedzakową, następnie osuszyć na papierowych ręcznikach.
Zanurzyć w misce z cukrem, aby pączki się w nim obtoczyły. Każdy pączek naciąć wzdłuż i nadziać bitą śmietaną. Na śmietanie ułożyć owoce.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź