Podłużne pączki ze śmietaną i owocami

Podłużne pączki ze śmietaną i owocami
Oceń przepis:
59 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 6)
Trudność:
łatwe

Składniki:

  • 125 g mleka
  • 20 g drożdży
  • 75 g cukru
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 70 g rozpuszczonego masła
  • 3 jajka
  • 20 g wódki lub spirytusu
  • 500 g oleju rzepakowego, do smażenia
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 500 g różnych owoców: maliny, borówki, jeżyny, porzeczka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę  i alkohol. Wymieszać i lekko zarobić, a następnie dodać rozpuszczone masło.

Wyrobić na gładką i elastyczną masę.  Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformować podłużne „bułeczki” i ponownie odstawić do wyrośnięcia.

W garnku rozgrzać olej do około 190º C. Usmażyć pączki z obu stron na złotobrązowy kolor.  

Wyjąć łyżką cedzakową, następnie osuszyć na papierowych ręcznikach.

Zanurzyć w misce z cukrem, aby pączki się w nim obtoczyły. Każdy pączek naciąć wzdłuż i nadziać bitą śmietaną. Na śmietanie ułożyć owoce.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA