Tort naleśnikowy Jagny z sosem kajmakowym Mamy Alicji
Oceń przepis:
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Naleśniki
Składniki:
- Naleśniki (ok. 20 sztuk):
- 60 g mąki ryżowej
- 60 g mąki jaglanej, owsianej lub z ciecierzycy
- 60 g mąki kukurydzianej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 400 ml napoju owsianego
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
Kajmak:
- 500 g brązowego cukru
- 100 ml śmietanki 30% lub 36%
- 150 ml mleka (u mnie: napój roślinny)
- ziarna z jednej laski wanilii
- 150 g masła
- szczypta soli
Dodatki:
- 500 g serka mascarpone
- kwiaty jadalne
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na naleśniki wymieszaj dokładnie i odstaw na 15 min.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego. Smaż naleśniki z dwóch stron. Jeden naleśnik to około 1 chochla ciasta.
Wszystkie składniki kajmaka podgrzej w rondelku o grubym dnie, co jakiś czas mieszając.
Naleśniki przełóż mascarpone i masą kajmakową. Układaj naleśniki na kształt tortu. Następnie udekoruj kwiatami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Naleśniki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W