Smażone chlebki tatarskie
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego 4 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
Składniki:
- 270 g mąki pszennej typ 650
- 140 g wody
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- duża szczypta soli
- około 200 g klarowanego masła do smażenia
- miód i cynamon do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z wodą, masłem i solą. Przez kilka minut intensywnie zagniatać, aż powstanie dosyć zwarte elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do mocnego worka foliowego i odstawić na 15 minut, aby odpoczęło.
Następnie ciasto podzielić na 30 g kawałki, zaokrąglić i odstawić na 10 minut.
W tym czasie w patelni o średnicy około 30 cm rozgrzać masło. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na okrągłe placki o grubości 1 mm.
Na rozgrzane masło nałożyć pierwszy placek. Po kilku sekundach nałożyć kolejny. Dokładać placki dopóki będą zatopione w maśle (około 7-8 placków). Całość smażyć przez około 2 minuty lub do momentu, aż zrobią się złociste.
Wyjąć z masła, odsączyć, następnie polać miodem i posypać cynamonem. Czynność powtórzyć z resztą placków.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź