Jarmuż smażony z żurawinami
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Ilość osób:
- 3
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 2 duże szalotki lub małe cebule, pokrojone w piórka
- 1 ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plasterki
- 24-36 liści jarmużu
- drobno starta skórka z ½ pomarańczy
- ¼ szklanki wody
- ¼ szklanki soku pomarańczowego
- 1 łyżka białego octu winnego
- ¼ szklanki suszonych żurawin
- sól i mielony, czarny pieprz, do smaku
- ¼ szklanki migdałów w słupkach, podpieczonych i grubo pokrojonych
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Szalotki lub cebule smażymy na oliwie na dużej patelni, aż zmiękną (2 minuty). Z liści jarmużu usuwamy łodygi, kroimy je dość grubo i wrzucamy na patelnię ze skórką pomarańczową. Dodajemy wodę, gotujemy 2-3 minuty dodajemy sok pomarańczowy, ocet i żurawiny. Gotujemy, aż płyn prawie wyparuje (kolejne 2 minuty). Doprawiamy. Podajemy wymieszane z migdałami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W