Jarmuż smażony z żurawinami

Jarmuż smażony z żurawinami
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Ilość osób:
3

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 duże szalotki lub małe cebule, pokrojone w piórka
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plasterki
  • 24-36 liści jarmużu
  • drobno starta skórka z ½ pomarańczy
  • ¼ szklanki wody
  • ¼ szklanki soku pomarańczowego
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • ¼ szklanki suszonych żurawin
  • sól i mielony, czarny pieprz, do smaku
  • ¼ szklanki migdałów w słupkach, podpieczonych i grubo pokrojonych

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Szalotki lub cebule smażymy na oliwie na dużej patelni, aż zmiękną (2 minuty). Z liści jarmużu usuwamy łodygi, kroimy je dość grubo i wrzucamy na patelnię ze skórką pomarańczową. Dodajemy wodę, gotujemy 2-3 minuty dodajemy sok pomarańczowy, ocet i żurawiny. Gotujemy, aż płyn prawie wyparuje (kolejne 2 minuty). Doprawiamy. Podajemy wymieszane z migdałami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA