Przegrzebki dla Kitty Michaela McIntyre
Przygotował:
Jamie Oliver
- Seria kulinarna:
- Jamie and Jimmy's Food Fight Club 5 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
Składniki:
- 1,5 ząbka czosnku
- ½ świeżego czerwonego chili
- oliwa
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- puszka 400 g fasoli borlotti
- 1 łyżka czerwonego lub białego octu winnego
- 150 g brokułów gałązkowych
- 2 fileciki anchois
- oliwa extra vergine
- 1 cytryna
- 6 oczyszczonych przegrzebków
- 4 plasterki pancetty
- 2 gałązki świeżej szałwii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obierz i pokrój w cienkie plasterki jeden ząbek czosnku, posiekaj chili i podsmaż na średnim ogniu na oliwie. Dodaj drobno pokrojone listki z jednej gałązki rozmarynu, przesmaż przez minutę. Wyłóż fasolę z puszki, podgrzej, dodaj ocet winny, dopraw solą i pieprzem, odstaw do późniejszego wykorzystania.
Przygotuj brokuły – zetnij zdrewniałe końcówki, grubsze łodyżki nakrój wzdłuż. Włóż do osolonej gotującej się wody na 6 minut.
Listki z pozostałej gałązki rozmarynu utrzyj w moździerzu, dodaj pół ząbka czosnku i anchois, rozetrzyj, wlej 2 łyżki oliwy extra vergine (lub dwie łyżki oleju z anchois), wciśnij sok z cytryny do smaku, wymieszaj.
Przegrzebki posyp szczyptą soli. Rozgrzej na patelni na dużym ogniu łyżkę oliwy, włóż przegrzebki i pancettę, smaż z obu stron przez minutę do półtorej, w zależności od wielkości przegrzebków. Na ostatnią minutę smażenia dołóż listki szałwii, wciśnij trochę soku z cytryny, wymieszaj, poruszając patelnią i zdejmij z ognia.
Osącz brokuły, skrop dressingiem z anchois do smaku. Resztę dressingu możesz przechowywać w lodówce.
Podgrzej fasolę (ewentualnie rozcieńczając odrobiną wody) i nałóż na talerze, ułóż na niej brokuły w dressingu, na wierzchu umieść przegrzebki, chrupiącą pancettę i listki szałwii.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź