Łosoś grillowany z nieśmiertelnikiem i salsą z grejpfruta
Oceń przepis:
Składniki:
- 1 duży filet z łososia
- 5 gałązek kocanki (nieśmiertelnika)
- sól pieprz w młynku
- 100 ml oleju rzepakowego
- 2 cytryny
Salsa:
- 4 grejpfruty
- 1 strączek chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 30 ml sosu rybnego
- 50 ml oleju rzepakowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cytryny dzielimy w ćwiartki, łososia dzielimy na porcje, solimy i pieprzymy, kocankę siekamy i posypujemy nią porcje ryby.
Drewnianą, surową deskę nieklejoną (wymiary ok. 20 x 30 cm) nacieramy z jednej strony tłuszczem i układamy porcje łososia oraz cząstki cytryny. Deskę układamy na grillu i pieczemy pod przykryciem 15 min.
Grejpfruty obkrawamy ze skóry i filetujemy cząstki, czosnek siekamy z chili i mieszamy z sosem rybnym, miodem i olejem. Odstawiamy salsę na 10-15 minut, aby całość się przegryzła. Gotowego łososia podajemy z salsą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W