Łosoś grillowany z nieśmiertelnikiem i salsą z grejpfruta

Łosoś grillowany z nieśmiertelnikiem i salsą z grejpfruta
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Jurek Sobieniak

Seria kulinarna:
Zgrillowani 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe

Składniki:

  • 1 duży filet z łososia
  • 5 gałązek kocanki (nieśmiertelnika)
  • sól pieprz w młynku
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 2 cytryny
Salsa:
  • 4 grejpfruty
  • 1 strączek chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 30 ml sosu rybnego
  • 50 ml oleju rzepakowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cytryny dzielimy w ćwiartki, łososia dzielimy na porcje, solimy i pieprzymy, kocankę siekamy i posypujemy nią porcje ryby.

Drewnianą, surową deskę nieklejoną (wymiary ok. 20 x 30 cm) nacieramy z jednej strony tłuszczem i układamy porcje łososia oraz cząstki cytryny. Deskę układamy na grillu i pieczemy pod przykryciem 15 min.

Grejpfruty obkrawamy ze skóry i filetujemy cząstki, czosnek siekamy z chili i mieszamy z sosem rybnym, miodem i olejem. Odstawiamy salsę na 10-15 minut, aby całość się przegryzła. Gotowego łososia podajemy z salsą.

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA