Terrina z koziego sera i buraków

Terrina z koziego sera i buraków
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ugotuj całe buraki w wodzie z sokiem i skórką z połówek cytryny, aż zmiękną (ok. 45 min). Buraki odlej, ostudź i obierz. Pokrój je na jak najcieńsze plasterki, włóż do miski i odstaw. Utrzyj kozi ser ze śmietaną na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki, dopraw do smaku i przełóż do szprycy cukierniczej z szeroką, prostą końcówką. Wyłóż plastikową folią 6 foremek na mufinki lub kokilek. Włóż po jednym plasterku buraka na dno każdego pojemnika. Z pozostałych plasterków wykrawaj prostokąty i wyściełaj nimi szczelnie boczne ścianki naczyń. Napełnij pojemniki masą twarogową, wyciskając ją ze szprycy i przykryj plastrami buraków. Wstaw terriny w foremkach do lodówki co najmniej na 2 godziny. Przed podaniem delikatnie wyjmij każdą terrinę, usuń folię i ułóż porcje na talerzykach. Można je podać na zieleninie, z korniszonami oraz prostym sosem winegret.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA