Terrina z koziego sera i buraków
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 700 g surowych średnich buraków
- 1 cytryna
- 340 g świeżego koziego twarogu śmietankowego
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka drobno posiekanej mięty
- 1 łyżeczka drobno otartej skórki z cytryny
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotuj całe buraki w wodzie z sokiem i skórką z połówek cytryny, aż zmiękną (ok. 45 min). Buraki odlej, ostudź i obierz. Pokrój je na jak najcieńsze plasterki, włóż do miski i odstaw. Utrzyj kozi ser ze śmietaną na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki, dopraw do smaku i przełóż do szprycy cukierniczej z szeroką, prostą końcówką. Wyłóż plastikową folią 6 foremek na mufinki lub kokilek. Włóż po jednym plasterku buraka na dno każdego pojemnika. Z pozostałych plasterków wykrawaj prostokąty i wyściełaj nimi szczelnie boczne ścianki naczyń. Napełnij pojemniki masą twarogową, wyciskając ją ze szprycy i przykryj plastrami buraków. Wstaw terriny w foremkach do lodówki co najmniej na 2 godziny. Przed podaniem delikatnie wyjmij każdą terrinę, usuń folię i ułóż porcje na talerzykach. Można je podać na zieleninie, z korniszonami oraz prostym sosem winegret.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W