Szybka tarta rabarbarowa z mascarpone

Szybka tarta rabarbarowa z mascarpone
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Proste dania Nigela Slatera (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia brytyjska, Kuchnia francuska
Ilość osób:
3

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200oC. Oczyść i pokrój rabarbar na kawałki dł. 15 cm, rozłóż je w brytfance, posyp cukrem i zalej ½ szklanki wody. Piecz 10-15 min, aż będą tak miękkie, żeby dało się wbić czubek noża. Odstaw do ostygnięcia, odsącz i zachowaj soki. Rozgrzej piekarnik do 220oC. Rozwałkuj ciasto francuskie, żeby było trochę cieńsze. Pokrój je na trzy równe prostokąty. Ostrym nożem natnij je (nie przecinając na wylot) dookoła w odległości 1,5 cm od brzegu i posmaruj zachowanym sokiem rabarbarowym za pomocą pędzla. Rozłóż na nich wzdłuż pośrodku po 3-4 kawałki rabarbaru. Piecz 20 minut, aż tarty będą wyrośnięte i złociste. W tym czasie rozmieszaj żółtka z cukrem. Dodaj mascarpone i utrzyj na gładki krem. Wmieszaj do niego ekstrakt waniliowy. W czystej misce ubij sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszaj ją z kremem. Podawaj tarty z kremem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA