Szybka tarta rabarbarowa z mascarpone

Oceń przepis:
Przygotował:
Nigel Slater
- Seria kulinarna:
- Proste dania Nigela Slatera (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia brytyjska, Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 3
Składniki:
- 5-6 łodyg rabarbaru
- garść jasnego cukru trzcinowego
- płat ciasta francuskiego
- 1 łyżeczka masła
- mąka do oprószenia blachy
- 2 duże ekologiczne jajka
- żółtka oddzielone od białka
- 2 łyżki nierafinowanego drobnego cukru
- 250 g mascarpone
- 2-3 krople ekstraktu waniliowego
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200oC. Oczyść i pokrój rabarbar na kawałki dł. 15 cm, rozłóż je w brytfance, posyp cukrem i zalej ½ szklanki wody. Piecz 10-15 min, aż będą tak miękkie, żeby dało się wbić czubek noża. Odstaw do ostygnięcia, odsącz i zachowaj soki. Rozgrzej piekarnik do 220oC. Rozwałkuj ciasto francuskie, żeby było trochę cieńsze. Pokrój je na trzy równe prostokąty. Ostrym nożem natnij je (nie przecinając na wylot) dookoła w odległości 1,5 cm od brzegu i posmaruj zachowanym sokiem rabarbarowym za pomocą pędzla. Rozłóż na nich wzdłuż pośrodku po 3-4 kawałki rabarbaru. Piecz 20 minut, aż tarty będą wyrośnięte i złociste. W tym czasie rozmieszaj żółtka z cukrem. Dodaj mascarpone i utrzyj na gładki krem. Wmieszaj do niego ekstrakt waniliowy. W czystej misce ubij sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszaj ją z kremem. Podawaj tarty z kremem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W