Strudel z wiśniami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 2
Przygotowanie:
Składniki:250 g świeżych wiśni bez pestek
60 g cukru pudru
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
8 płatów ciasta filo
100 g mielonych migdałów
150 g świeżej ricotty
75 g stopionego masła
Przygotowanie:
Wiśnie zasypać 1 łyżką cukru pudru i skrobią. Odstawić na 30 minut i co jakiś czas mieszać.
Rozgrzać piekarnik do 220°C.
Wymieszać mielone migdały z 2 łyżkami cukru pudru. Ricottę wymieszać z pozostałym cukrem.
Rozgrzać w piekarniku blachę do pieczenia.
Płat filo położyć na papierze do pieczenia i posmarować stopionym masłem. Posypać 1-2 łyżkami migdałów z cukrem. Tak samo przygotować pozostałe płaty ciasta układając je jeden na drugim. Rozprowadzić na nich ricottę zostawiając 5-centymetrowy margines. Na serze rozłożyć wiśnie. Zwinąć ciasto formując strudel. Ułożyć go na papierze łączeniem w dół i przenieść na blachę. Piec 12-15 minut, aż ciasto się zrumieni. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W