Skordalia z ziemniaków lub z migdałów
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.22)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski, Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
Składniki:
- 5 ugotowanych dużych ziemniaków
- lub 100 g migdałów bez skórki i 3 kromki czerstwej bułki bez skórki
- 1/2 szklanki oliwy extra vergine
- 3-4 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Bazą sosu mogą być ziemniaki lub migdały i czerstwa bułka. Ciepłe ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki (najlepiej, jeśli ziemniaki były ugotowane w mundurkach i obrane, póki są gorące). Zmiksować dokładnie migdały i dodać bułkę.
Razem z czosnkiem wrzucić bazę do malaksera i miksować wlewając powoli oliwę. By masa była bardziej puszysta dolać trochę ciepłej wody. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Razem z czosnkiem wrzucić bazę do malaksera i miksować wlewając powoli oliwę. By masa była bardziej puszysta dolać trochę ciepłej wody. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W