Sałatka z soczewicy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 19)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Zupy, Dania dietetyczne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- miarka drobnej soczewicy
- liść laurowy
- gałązka tymianku
- 2 łyżki oliwy
- duża czerwona cebula w plasterkach
- 2 drobno skrojone ząbki czosnku
- ocet balsamiczny (ew.)
- olej z orzechów włoskich
- sól i pieprz
- 60 g uprażonych orzechów włoskich
- 120 g rozdrobnionego koziego sera
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wsypać soczewicę do rondla z liściem laurowym i tymiankiem. Nalać 375 ml wody, zagotować i gotować na wolnym ogniu do miękkości przez 30 – 40 min. Powinny przez ten czas wchłonąć cały płyn, a jeśli nie, jego resztę odlać.
Jednocześnie rozgrzać oliwę na patelni i usmażyć cebulę do miękkości. Dodać czosnek na minutę i zdeglasować patelnię odrobiną octu balsamicznego. Ugotowaną soczewicę wrzucić do cebuli, posolić, popieprzyć i przesypać do miseczki. Posypać orzechami i serem. Podawać na gorąco.
Jednocześnie rozgrzać oliwę na patelni i usmażyć cebulę do miękkości. Dodać czosnek na minutę i zdeglasować patelnię odrobiną octu balsamicznego. Ugotowaną soczewicę wrzucić do cebuli, posolić, popieprzyć i przesypać do miseczki. Posypać orzechami i serem. Podawać na gorąco.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W