Sałatka z eskariolą i dressingiem z parmezanem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki, Dania dietetyczne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia belgijska
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Składniki:½ główki eskarioli pokrojonej wzdłuż na grube pasy i w poprzek na cienkie paski
1 główka radicchio, pokrojona na cienkie paski
⅓ szklanki daktyli pokrojonych na cienkie paski
⅓ szklanki świeżego soku z cytryny (z 1 dużej sztuki)
½ łyżeczki musztardy Dijon
¼ szklanki tartego parmezanu plus kilka cienkich płatków
½ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Mieszamy eskariolę i radicchio w dużej misce. Dodajemy daktyle i kilka razy podrzucamy. W słoiku z nakrętką łączymy sok z cytryny, musztardę, tarty parmezan, oliwę i czarny pieprz. Potrząsając energicznie mieszamy. Polewamy sałatę i podrzucamy. Ścieramy na sałatkę jeszcze niewielką ilość parmezanu, kładziemy kilka płatków i podajemy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania dietetyczne
Sałatki, sałaty i surówki
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W