Sałatka grzybowa
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki, Dania dietetyczne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 450 g grzybów (np. pieczarek)
- 2 cytryny
- 4 ząbki czosnku
- 150 ml oliwy
- 2 liście laurowe
- gałązka tymianku
- 4 pepperoncini
- sól morska
- garść posiekanej natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oczyścić grzyby wilgotną ściereczką, obrać i odciąć nóżki (można z nich zrobić wywar). Obrać cytrynę i wycisnąć sok. Posiekać 3 ząbki czosnku. Obsmażyć kapelusze grzybów przez 5 – 6 min. Przewrócić i obsmażyć jeszcze przez minutę. Wrzucić do miski.
Rozgrzać oliwę i sok cytrynowy, a w nich czosnek, skórkę cytryny, liście laurowe, tymianek i papryczki. Podgrzewać przez 5 min, zalać grzyby marynatą i ostudzić. Nakryć i schłodzić przez noc w lodówce, raz przemieszać.
Przed podaniem posypać startą skórką z drugiej cytryny i resztą czosnku. Wymieszać sałatkę z natką pietruszki.
Rozgrzać oliwę i sok cytrynowy, a w nich czosnek, skórkę cytryny, liście laurowe, tymianek i papryczki. Podgrzewać przez 5 min, zalać grzyby marynatą i ostudzić. Nakryć i schłodzić przez noc w lodówce, raz przemieszać.
Przed podaniem posypać startą skórką z drugiej cytryny i resztą czosnku. Wymieszać sałatkę z natką pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania dietetyczne
Sałatki, sałaty i surówki
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W