Kotlety schabowe z jabłkami i cebulą
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska, Kuchnia polska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 6 kotletów ze schabu środkowego
- z kością
- grubości 2 cm
- gruboziarnista sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżki masła
- 1 duża cebula
- pokrojona w plastry
- 3 jabłka
- pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w plastry
- 1 szklanka białego wina
- piwa
- cydru
- bulionu drobiowego lub wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Usunąć z kotletów nadmiar tłuszczu. Obficie posypać solą i pieprzem. Rozgrzać na dużym ogniu żeliwną patelnię o średnicy 35 cm i wlać olej. (Jeśli mamy mniejszą patelnię, smażymy kotlety partiami.) Położyć kotlety na patelni przyprawioną stroną do dołu i smażyć kilka minut, aż spód się zrumieni. Posypać solą i pieprzem, odwrócić i smażyć do zrumienienia, około 10 minut. Przełożyć na ciepły talerz. Włożyć na patelnię masło. Dodać cebulę i jabłka. Smażyć około 8 minut, aż cebula lekko się skarmelizuje, a jabłka zmiękną. Wlać piwo lub inny płyn. Ponownie włożyć na patelnię kotlety i podgrzewać, aż całkowicie się usmażą, około 15 minut (zależnie od grubości kotletów). W połowie smażenia odwrócić i przykryć jabłkami z cebulą. Jeśli sos z jabłek i cebuli jest zbyt rzadki, ponownie przełożyć kotlety na ciepły talerz i podgrzewać sos na dużym ogniu do zgęstnienia. Podawać kotlety przykryte porcją jabłek i cebuli, z dodatkiem ryżu, purée ziemniaczanego lub frytek ze słodkich ziemniaków.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia francuska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W