Zupa z wędzonych sercówek

Zupa z wędzonych sercówek
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Zupy, Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Składniki:

  • 25 g masła
  • 1 mała cebula
  • pokrojona w kostkę
  • 1 por
  • obrany i posiekany
  • 1 mała marchewka
  • posiekana
  • 1 ziemniak pokrojony w kostkę
  • 50 g wędzonego łososia pokrojonego w wąskie paseczki
  • 120 ml wytrawnego białego wina
  • 450 ml bulionu rybnego lub wody
  • 225 g wędzonych sercówek
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 175 ml śmietany
  • świeżo mielone sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej dużą patelnię. Wrzuć masło, poczekaj aż się spieni i dodaj cebulę, pora, marchewkę, ziemniaka i wędzonego łososia. Smaż przez 2-3 minut aż warzywa zmiękną. Wlej wino i zredukuj do połowy objętości. Dodaj bulion rybny lub wodę i zagotuj. Na końcu wrzuć sercówki. Zagotuj ponownie, dodaj pietruszkę i śmietanę i dopraw do smaku. Przykryj pokrywką i podgrzewaj przez 2-3 minuty. Podawaj w kokilkach, nakładając porcję ryby i sercówek na środek naczynia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA