Toskańska sałatka z grillowaną wołowiną
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz 2 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki, Dania z grilla
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 duży kawałek rostbefu z kością (ok. 700 g, grubości 10 cm)
- 8 ząbków czosnku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 butelka najlepszej oliwy z pierwszego tłoczenia
- 450 g młodej rukoli (lub więcej)
- 220 g liści bazylii (albo jeszcze więcej dla aromatu)
- sok i skórka z 1 cytryny
- gruboziarnista sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- kawałek prawdziwego parmigiano reggiano o wadze 220 g
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Silnie rozgrzej grill. Rozgnieć czosnek i oregano z niewielką ilością oliwy. Posmaruj marynatą mięso. Gdy grill będzie gorący, dopraw mięso solą oraz pieprzem i powoli piecz. Nie śpiesz się i nie spuszczaj mięsa z oka, żeby się nie spaliło. Duży stek piecze się dłużej, bo ciepło wolniej dociera do środka porcji, więc wierzch w tym czasie może się przysmażyć i spalić. Przewróć, gdy się podsmaży, a potem często przewracaj, żeby go nie przypalić. Wykorzystaj doświadczenie, aby ocenić, czy jest gotowy. Naciskaj, szczyp i macaj. Przydaje się termometr sonda, nawet zerknięcie do wnętrza jest lepsze niż zgadywanie. Tak duży kawałek wołowiny powinien być średnio wysmażony lub krwisty, aby pozostał soczysty. Mocne wysmażenie byłoby przestępstwem! Zajmie to około 20 minut lub dłużej. Gdy stek będzie gotowy, odłóż go na 10 minut, żeby mięso wchłonęło soki. Zbyt wczesne pokrojenie sprawi, że gorący płyn wycieknie. Niech mięso odpocznie, nim je pokroisz.
Kiedy mięso się smaży, przygotuj wszystko do podania. Ułóż rukolę i bazylię na środku dużego, ozdobnego półmiska. Podaj stek na desce z ostrym nożem. Gdy poleży, pokrój w cienkie plasterki i ułóż dookoła rukoli. Polej wszystko oliwą z ozdobnej butelki. Dla efektu, przed podaniem, możesz zetrzeć skórkę z cytryny, a potem wycisnąć sok. Dopraw suto posypując gruboziarnistą solą morską i grubo zmielonym pieprzem. Na koniec obieraczką do warzyw zetnij wiórki sera.
Kiedy mięso się smaży, przygotuj wszystko do podania. Ułóż rukolę i bazylię na środku dużego, ozdobnego półmiska. Podaj stek na desce z ostrym nożem. Gdy poleży, pokrój w cienkie plasterki i ułóż dookoła rukoli. Polej wszystko oliwą z ozdobnej butelki. Dla efektu, przed podaniem, możesz zetrzeć skórkę z cytryny, a potem wycisnąć sok. Dopraw suto posypując gruboziarnistą solą morską i grubo zmielonym pieprzem. Na koniec obieraczką do warzyw zetnij wiórki sera.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z grilla
Sałatki, sałaty i surówki
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W