Krewetki kokosowo-musztardowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Anjum Anand
- Seria kulinarna:
- Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Owoce morza, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- 400 g świeżych krewetek średniej wielkości
- oczyszczonych
- bez skorupek
- z ogonkami
- sól do smaku
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki sproszkowanego chilli
- 3 łyżeczki musztardy angielskiej
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 4 łyżki oleju musztardowego
- 1 łyżeczka nasion czarnuszki
- 2 zielone papryczki chilli
- w całości
- 1 cebula
- pokrojona w cienkie plastry
- 2 łyżeczki pasty z czosnku (czosnek zmiksowany z wodą)
- 2 łyżeczki pasty z imbiru (świeży imbir zmiksowany z odrobiną wody)
- 130 g świeżo startego miąższu kokosa
- 200 ml wody
- garść posiekanej świeżej kolendry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oprószyć krewetki solą, kurkumą i chilli, wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Tymczasem zrobić pastę z musztardy, skrobi kukurydzianej i wody. Rozgrzać na patelni olej. Kiedy zacznie dymić, zdjąć z ognia na 15-20 sekund. Następnie dodać nasiona czarnuszki, ponownie postawić na ogniu i smażyć, aż nasiona zaczną skwierczeć. Dodać papryczki i cebulę, dokładnie wymieszać i smażyć 7-8 minut, aż zmiękną. Dodać pasty z czosnku i imbiru i smażyć jeszcze 45-60 sekund. Dodać pastę musztardową i miąższ kokosa, i dokładnie wymieszać. Smażyć 4-5 minut, następnie wlać wodę i gotować 3-4 minuty, aż połowa płynu odparuje. Dodać krewetki i smażyć, mieszając 2-3 minuty, aż nabiorą różowego koloru. Dodać świeżą kolendrę, wymieszać i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W