Gulasz po neapolitańsku
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Dwóch łakomych Włochów (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 5 łyżek oliwy
- 1 mała cebula
- 500 g zadniej wołowiny (rumsztyk
- udziec)
- 500 g żeberek wieprzowych
- 200 g włoskich kiełbasek lub surowej kiełbasy wieprzowej
- 200 ml czerwonego wina
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 ml wody
- 3 puszki krojonych pomidorów (po 400 g)
- garść liści bazylii
- sól i świeżo zmielony pieprz
- makaron lub chleb do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę obrać i grubo posiekać, wołowinę pokroić na kawałki średniej wielkości, żeberka podzielić na pół, kiełbasę pokroić na duże kawałki. W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucać partiami wołowinę, żeberka i kiełbasę i obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać cebulę i wymieszać. Wlać wino, wymieszać i odparować jedną trzecią płynu. Rozprowadzić koncentrat pomidorowy wodą i wlać do garnka. Dodać pomidory i bazylię, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym gazie przez 2 – 2,5 godziny, aż sos zrobi się gęsty i jedwabisty.
Mieszać od czasu do czasu i sprawdzać, czy się nie przypala, jeśli będzie za mało płynu, podlać winem lub wodą. Zdjąć z ognia i podawać z makaronem lub chlebem.
Mieszać od czasu do czasu i sprawdzać, czy się nie przypala, jeśli będzie za mało płynu, podlać winem lub wodą. Zdjąć z ognia i podawać z makaronem lub chlebem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W