Gratin z bakłażanem i pomidorem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 19)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Zapiekanki, Dania dietetyczne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- pół miarki oliwy
- 2 duże cebule w plasterkach
- 3 posiekane ząbki czosnku
- liść laurowy
- roztarte pepperoncino (ew.)
- 2 kg grubo pokrojonych pomidorów
- sól i pieprz
- garść świeżych ziół (bazylia
- pietruszka i rozmaryn)
- kilogram bakłażana w plastrach gr. centymetra
- miarka opieczonej bułki tartej
- szczypta chili
- 3 łyżki tartego parmezanu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 230°C. Rozgrzać 2 łyżki oliwy i usmażyć cebulę do miękkości, przez ok. 5 min. Dodać czosnek, liść laurowy i pepperoncino i przesmażyć przez minutę. Następnie wrzucić pomidory i przesmażać do postaci gęstego sosu, przez ok. 30 min. Wyjąć liść laurowy, posolić, popieprzyć i wmieszać świeże zioła. Posmarować plastry bakłażana z obu stron oliwą i ułożyć z nich warstwę na blasze (trzeba to robić partiami). Usmażyć do miękkości, przez 15 min, przewrócić i smażyć jeszcze 10 min. Odłożyć. Zmniejszyć temp. piekarnika do 190°. Wymieszać bułkę tartą z chili.
Posmarować dno formy do zapiekanek cienką warstwą sosu pomidorowego, ułożyć warstwę bakłażana, znów sos i bułkę tartą. Wypełnić w ten sposób formę. Wierzch posypać tartym serem. Zapiekać, aż całość będzie gorąca, a wierzch złocisty, przez ok. 30 min.
Posmarować dno formy do zapiekanek cienką warstwą sosu pomidorowego, ułożyć warstwę bakłażana, znów sos i bułkę tartą. Wypełnić w ten sposób formę. Wierzch posypać tartym serem. Zapiekać, aż całość będzie gorąca, a wierzch złocisty, przez ok. 30 min.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W