Gratin z bakłażanem i pomidorem

Gratin z bakłażanem i pomidorem
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.10

Składniki:

  • pół miarki oliwy
  • 2 duże cebule w plasterkach
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • roztarte pepperoncino (ew.)
  • 2 kg grubo pokrojonych pomidorów
  • sól i pieprz
  • garść świeżych ziół (bazylia
  • pietruszka i rozmaryn)
  • kilogram bakłażana w plastrach gr. centymetra
  • miarka opieczonej bułki tartej
  • szczypta chili
  • 3 łyżki tartego parmezanu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 230°C. Rozgrzać 2 łyżki oliwy i usmażyć cebulę do miękkości, przez ok. 5 min. Dodać czosnek, liść laurowy i pepperoncino i przesmażyć przez minutę. Następnie wrzucić pomidory i przesmażać do postaci gęstego sosu, przez ok. 30 min. Wyjąć liść laurowy, posolić, popieprzyć i wmieszać świeże zioła. Posmarować plastry bakłażana z obu stron oliwą i ułożyć z nich warstwę na blasze (trzeba to robić partiami). Usmażyć do miękkości, przez 15 min, przewrócić i smażyć jeszcze 10 min. Odłożyć. Zmniejszyć temp. piekarnika do 190°. Wymieszać bułkę tartą z chili.
Posmarować dno formy do zapiekanek cienką warstwą sosu pomidorowego, ułożyć warstwę bakłażana, znów sos i bułkę tartą. Wypełnić w ten sposób formę. Wierzch posypać tartym serem. Zapiekać, aż całość będzie gorąca, a wierzch złocisty, przez ok. 30 min.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA