Norweska zapiekanka rybna
Oceń przepis:
Przygotował:
Paul Merret
- Seria kulinarna:
- Ekonomia gastronomii (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 30 g niesolonego masła
- ½ łyżeczki kminku
- 30 g mąki pszennej
- 500 ml tłustego mleka
- 100 g miękkiego twarogu śmietankowego
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- ½ cebuli
- obranej i drobno posiekanej
- 130 g tuńczyka z puszki (koniecznie z połowów przyjaznych delfinom!)
- odsączonego i rozgniecionego widelcem na drobne kawałki
- 160 g makaronu penne
- fusilli albo drobniejszego
- ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odsączonego
- 60 - 80 g bułki tartej
- 6 - 8 filecików anchois
- przekrojonych wzdłuż na połówki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Rozgrzej masło w rondlu na średnim ogniu. Dodaj kminek i smaż mieszając przez 1-2 min, aż rozejdzie się aromat. Dodaj mąkę i dziarsko wymieszaj zasmażkę trzepaczką na gładką pastę. Po ok. 3 min mieszania zacznij po trosze dolewać mleko, stale energicznie mieszając, aż powstanie gładki sos. Gotuj sos mieszając, aż przestanie spływać z grzbietu łyżki. Zdejmij rondel z ognia i wmieszaj twaróg do mlecznego sosu. Dopraw do smaku solą i mielonym pieprzem. Dodaj cebulę, tuńczyka i ugotowany makaron, i wszystko starannie wymieszaj. Przełóż zawartość rondla do żaroodpornego naczynia, posyp warstwą bułki tartej i ułóż na wierzchu fileciki anchois na kształt krzyża z norweskiej flagi. Zapiekaj ok. 30 min, aż bułka tarta się zrumieni, a sos dobrze zagrzeje.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W